Palace Catering / Helyszínek / Záborszky Kúria – Budafok Borváros


A Záborszky Kúria és az ott kialakított Borváros nem kevesebbre vállalkozik, minthogy a maga teljességében mutassák be a bor csodáját: együtt mindazzal a történelmi és kulturális hagyománnyal, amelytől elválaszthatatlan. A múzeális hordósoron keresztül haladva az évszázados hagyományok alapján készült különböző típusú hordók és a fafaragó művészek remekművei tárulnak elénk. A mesterségek múzeumában a borszállításhoz és a hordó készítéshez kapcsolódó egykori szakmák relikviái mesélnek az alkotás folyamatáról. A borutcán a magyarországi borvidékek homlokzatai köszönnek vissza, valamint a pestiskápolnában a korabeli hitélet építészettörténeti emlékei köszönnek vissza. 
 

A kitűnő adottságokkal rendelkező pincészet megvalósítja a személyes és az üzleti élet szereplői által megfogalmazott igényeket is. A pincészet magas színtű szolgáltatások széleskörű palettájával és a legmodernebb technikai felszereltséggel nyújt kitűnő konferenciahelyszínt, amyel nagy létszámú, akár több százfős események ideális helyszíne lehet. A Záborszky Kúria termei nagyobb események több szekcióba bontását is lehetővé teszik. Tágas terei kiállítások, bemutatók, várások méltó helyszínei lehetnek.


Kiállító csarnok

A Záborszky Kúria impozáns bejárati csarnoka, azaz a Kiállító csarnok ad otthont az időszakos kortárs képző- és iparművészeti kiállításainak. A vörös tégla falu, botíves, tágas csarnok jobb oldalán hordósor, vele szemközt borászati eszközök és a magyar borvidék válogatott borainak gyűjteménye található. Ezek társaságában biztosítunk lehetőséget a kerületen kívüli művészek számára is a bemutatkozásra.

A Kiállító Csarnok kiválóan alkalmas exkluzív díszfogadás, megnyitók, svédasztalos állófogadások rendezésére. Állófogadások esetén egyszerre 200 vendég meghívására nyílik lehetőség. 

A kiállító csarnok a Borváros leghangsúlyosabb részéhez, a Borutcához vezet..

Borutca

Budafok Borváros Borutcájában egy eddig sosem létezett utca épült fel 10 „utca”, 10 vidék olvad itt össze egyetlen utcában, hogy a lehető legátfogóbban mesélhessen a magyar borról. Valóban úgy érezzük, mintha egy sosem volt utcán barangolnánk a történelmet idéző házak között: az utca oldalán a skanzenszerűen elhelyezett présház-homlokzatok Magyarország tíz borvidékének jellegzetes építkezési hagyományait jelenítik meg, így fér el egyetlen utcában Badacsony, Balatonboglár, Eger, Etyek–Buda, Mecsekalja, Somló, Sopron, Szekszárd, Tokaj-Hegyalja és Villány. Az utcaképet és az élethű hatást a szőlőhegyi kápolna teszi teljessé, amely hűen mesél a korabeli építkezési és hitszokásokról.

A távlati elképzelések között szerepel, hogy a Borutca végéből csak néhány perces pinceséta vezet majd át a Szent István Korona Pincészetbe, ahol, a világon létező legnagyobb tölthető fahordó tekinthető meg. A két pince összekapcsolása lesz az első lépése, annak a tágabban értelmezett Borskanzen együttműködésnek, amely újra átjárhatóvá teszi a pincerendszert, ahol a látogató a csodálatos földalatti város látnivalóit egy speciális „városnézés” keretében ismerheti meg.

Muzeális hordósor

Záborszky Kúriában ma is közel 200 hordó található, ezeknek jelentős része díszhordóként funkcionál, a legszebb darabokat a Muzeális Hordósor és Kiállító Csarnok őrzi. A hordósoron barangolva megismerhetjük a különböző alakú különleges hordókat valamint neves fafaragó művészek remekműveiben gyönyörködhetünk.

Picészetünk műemléki díszhordósorával a borkóstolók, borászati előadások helyszíne. Borászaink által egyedileg összeállított különleges borkínálattal és a borászat múltjáról és jelenéről szóló előadással várja a kedves vendégeket.

A kóstolóág 50 fő fogadására alkalmas, így nagyobb létszám esetén a kóstoltatás és előadások a pince több pontján, forgószínpadszerűen kerülnek megvalósításra.

Borvárosi látványosságok

A Mesterségek múzeuma a kerület életéhez szervesen kapcsolódó mesterségeknek állít emléket. Életmagyságú bábokkal és egyéb szerszámokkal festett életképekkel mutatjuk be a hajóépítő, a fafaragó és a kádár mesterségeket.

A kiállítás központi része a kádárokkal foglalkozik. Ez a mesterség Budafokon egész dinasztiáknak adott munkát az elmúlt századokban. A hordókészítés fázisait, a kádárok kéziszerszámait mutatja be a kiállítás, ahogyan néhány borvidékünkün ma is készítik a hordókat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyitva tartás:
Szerdától vasárnapig 14-20 óra között, egyéni vendégeink részére pinceséták szombatonként 15 és 17 órakor indulnak.
Minden páros órában pinceséta borászunkkal, Rostár Józseffel (időtartama 60-70 perc)
Pinceséta 1 pohár borral 1.000 Ft / fő
A pinceséta borkóstolóval bővíthető kóstolójegy vásárlásával.
Nyitva tartási időn túl Vendégeink egyéni igényeihez igazítva.