Palace Catering / Szolgáltatások / Borgasztronómiai programok

Budafok a Pezsgő és Bor városa cím megtisztelő birtokosa. Ehhez híven a budafoki pincerendszer történetébe nyújt betekintést a Záborszky Kúria, valamint az itt található Budafoki Borvárosban hazánk tíz történeti borvidéke olvad össze egy helyen. A skanzenszerűen elhelyezett présház homlokzatok Magyarország tíz borvidékének jellegzetes építési hagyományait jelenítik meg, így fér el egy utcában Badacsony, Balatonboglár, Eger, Etyek, Mecsekalja, Somló, Sopron, Szekszárd, Tokaj-Hegyalja és Villány.

A Záborszky Kúria egyedi adottságai és különleges hangulatú, különböző méretű pinceágai kiválóan alkalmasak különféle magán- és hivatalos rendezvények lebonyolítására. Mivel ez a hely a lehető legátfogóbban mesél a magyar borról, ezért itt szervezzük meg bor- és pezsgőkóstoló, bor- és pezsgővacsora, valamint borászati programokjainkat.


Borkóstoló- és vacsora

A borgosztronómiai rendezvények legideálisabb helyszíne Budafok Borvárosa.

Borkóstoló programokhoz a pinceséta során állomásokat alakítunk ki, és az állomásokon meg-megállva kóstolhatják a választott borkóstoló sor tételeit. A tárlatveztés során elvezetjük önöket a borászathoz kapcsolódó kézműves mesterségeket bemutató kiállításunkhoz és a muzeális hordósorhoz. Jó idő esetén az egykori pestiskápolna és barlanglakás megtekintése is része lehet a programnak.

A pinceséta egyes területien kényelmesen 40 főt tudunk kísérni, így nagyobb létszám esetén a borkostolást és az előadásokat a pince több pontján forgószimpadszerűen rendezzük meg.

Amennyiben nem szeretnének külön válni, abban az esetben változtunk az útvonalon és hangosítási technika segítségével érjük el, hogy nagylétszámú vendégeink együtt vehessenek részt a programon.

Borvacsora rendezvényeinket az erre legalkalmasabb helyen, a hangulatos Borutcában rendezzük meg, ahol akár 250 fő részére szolgáljuk fel az alkalomhoz illő vacsorát.

Budafok valaha volt legnagyobb pincéjében érlelt borainkat külön a mesterkonyhánk ételeihez válogattuk. Kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak, kizárólag vendégeink számára készült borválogatást kínálunk.s.

Aktív borászati program

Aktív borászati programunkon a részvevő csapatok a pincészetben kialakított állomásokon kiváló borokat kóstolnak, és játékos vetélkedő keretében mérhetik össze tudásukat. Minden állomáson más-más bort kínálunk borkorcsolya-falatokkal és a csapatnak egy feladatot kell végrehajtania.

A próbák során vendégeink a borhoz kapcsolódó elméleti tudásukról és gyakorlati affinitásukról tehetnek tanúbizonyságot. A vetélkedő része a lopózás, muzeális eszközök felismerése, célba dobás parafa dugóval, bortotó, vakkóstolás, pincérolimpia, bordaléneklő verseny. Minden csapatot egy borász vezet a kóstolás és a versengés alatt. Igény esetén idegennyelvű tolmácsolást is biztosítunk.

A program során kiváló borokat kóstolva Budafok csodálatos földalatti városát megismerve páratlan élményekkel gazdagodnak.

Pezsgőkóstoló- és vacsora

A pezsgőpincékben barangolva ismerkedhetnek meg a hagyományos pezsgőgyártás folyamatával, a gyártási technológiák különböző típusaival.

Megismertetjük önöket a látványos degorzsálási eljárással, vagyis amikor a palack nyakának óvatos megnyitásával kilövelik a dugón összegyűlt úgynevezett seprőt. Fény derülhet arra a rejtélyre, vajon hogyan lehetséges a pezsgőt évekig érlelni, majd áttöltés nélkül ugyanabban a palackban forgalomba hozni.

A program során megismerik a Dom Perignon legendát, s általában 2-4 különböző pezsgőt kóstolnak a pezsgőmester vezetésével.

Az ínyencek megkóstolhatják a „rázóállványon” pihentetett nyerspezsgőt is!

Pezsgővacsora programjaink fogásait az italsor függvényében készíti mesterszakácsunk.

Borászat a Záborszky Kúrián

Budafok mészkőbe vájt egyik legnagyobb és legszebb pincészete a Záborszky pince mely őrzi a több évszázados szőlőművelés és bortermelés tapasztalatai mellett több nemzetiség tudását. Pincemesterünk gondos válogatása alapján itt érleljük ezeket a borokat:

Dunántúli Olaszrizling

A fehérborairól méltán híres, több évszázados szőlőtermesztési hagyományokkal rendelkező Ászár Neszmélyi borvidék sajátja. Hazánkban az egyik legkedveltebb a fehérbort adó szőlőfajták közül az Olaszrizling. A karakteres savakkal rendelkező, zöldessárga Olaszrizling, keserű mandulára emlékeztető ízével, jellegzetes rezeda illatával, gazdag zamatokkal rendelkező bor.

Szekszárdi Cabernet Franc

Napfényben gazdag tájon, részben mediterrán jellegű hatások között, lösztalajon termett. Szekszárd környéke a testes vörösborairól híres, melyek ma már élvezeti értékük mellet bizonyítottan egészségmegőrző hatásúak is.  A borvidéken a Cabernet Franc az egyik legkedveltebb fajta, mely piros bogyós gyümölcs ízű, igen gazdag színanyagú, a hosszú héjon-erjesztésnek köszönhetően tüzes, ugyanakkor bársonyos bor.

Cabernet Franc-Merlot Cuvée

Pincészetünk zászlós bora, mely jellemző házasítása a két francia eredetű Frack és Merlot fajtáknak. A tölgyből készült barrique hordós érlelés kiegészíti a fekete-ribizlis, szilvás, gyümölcsös íz jegyeket, így gazdag, testes borral ajándákozza meg fogyasztóit.